Skip links

Saç Ekiminden Sonra Kabuklanma Neden Olur?

Tüm cerrahi operasyonda görülebileceği gibi, saç ekim işlemi esnasında ve sonrasında bazı durumlar gerçekleşebilir. Saç ekimi işlemi sonrası kızarma, kaşınma, ve şişme gibi durumlara maruz kalabileceği gibi kabuklanma da yaşanabilir. Operasyon sonraları için  normal bir durumdur. Herhangi bir zarar ya da korkmayı gerektiren bir durum değildir. Saç ekimi operasyonu sonrasında kabuklanma, işlem sonrası iyileşme sürecini gösteren doğal bir durumdur. Saç ekimi işleminden birkaç gün sonra kabuklanma oluşur. Bunun sebebi, Greftlerin transfer edilmesi esnasında oluşan insizyonlar sebebi ile kafa derisinde gerçekleşem travmalardır.

Saç ekimi sonrası kabuklanmanın nedenleri

Derilerde oluşan yaralanmalar, kabuklanma olarak bir süreç geçirir. Bu durum vücudun dışarıya karşı yarayı korumak adına yaptığı bir tabaka korumasıdır. Kan ve salgılardan oluşur. Saç ekimi işlemi yapılırken çok sayıda kanallar açılmaktadır. Toplanan greftlerin yerleştirileceği bu kanallar ve donör bölgelerinde bazı minik kanamalar meydana gelebilir. Bu küçük çaplı kanamaların kuruyup, kan pıhtılaşmasıyla saç ekimi işlemi sonrasında kabuklanma meydana gelmektedir.

Verimli ve başarılı bir saç ekim işleminin gerçekleşmesi için kan sulandırıcı ilaçlar ve alkol, sigara kullanımı gibi zararlı ve kötü alışkanlıklara bir süre ara verilmesi gerekir. Bazı ilaçlarda, alkol tüketiminde ve sigara kullanımında kan sulanması oluştuğu için saç ekimi işleminin başarısını olumsuz olarak etkileme ihtimal oldukça yüksektir. Kan sulanması durumunda saç ekimi işlemi verimli bir şekilde gerçekleşemez ve az sayıda greft toplanır. Sayısı az olan greftlerde daha az saç ekimi anlamına gelir ve böylelikle doluluk alanımız oluşamaz. Böylelikle saç ekimi tedavisi olmak isteyen hastaların memnun kalacağı bir durum değildir. Bu yüzden işlem öncesi uzman uyarıları mutlaka dikkate alınıp uygulanmalıdır.

Saç ekimi işleminden 2 gün sonra ekim yaptırdığınız klinikte greftlerin yerleştirildiği kafa deriniz dikkatlice yıkanır. Bahsedilen bu yıkama işlemi saç ekimi operasyonu sonrası ilk yıkama olarak da adlandırılır. Yıkama esnasında özel losyon ve ilaçlar kullanılarak oluşan kabuklanma yüksek ölçüde azalır.

Saç ekimi sonrası oluşan kabuklanma zararlı mıdır?

Saç ekimi işlemi sonrası oluşan kabuklanmaların doğal bir süreç olduğunu bahsetmiştik. Bu yüzden tedirginlik yaratacak bir zararı yoktur. Ancak kabuğun altında mikroplanma, iltihaplanma olursa köke uzanıp kökü zayıflatabilir. Bu olası ihtimal oldukça düşüktür, ve Saç ekim ekipleri bu ihtimali önlemek adına antibiyotik tavsiye ederler. İltihap riskini önlemek adına en etkili yol, kabukları makul süre içinde ve doğru ürünlerle temizlemektir. Oluşan kabuklaşmayı sıradan cilt nemlendiricileri ve şampuanlarla temizlemek ekilen greftlere ciddi anlamda zararlar verebilir. Bu nedenle üretilmiş bazı ürünler ekim sonrası olabilecek sorunların çoğunu engeller ve bu kabukların daha kolay yolla ve zararsız şekilde temizlenmesini sağlamaktadır.

Saç ekimi sonrası kabuklanma nasıl temizlenir?

Saç ekimi operasyonu sonrası oluşan kabuklanmalar, ilk yıkama ve hastanın gösterdiği özenle birlikte 10 gün içerisinde yok olur. Operasyon sonrası, doktorunuzun önerdiği aralıklarla yıkama kabuklanmayı azaltarak bitirecektir. Bunun yanı sıra yıkama işlemi sayesinde saç ekimi işlemi sonrasında yaşanan kaşıntı da azalıp, kafa deriniz rahatlayacak ve hava almaya başlayacaktır. Saç ekimi işleminden sonra yıkama işlemi gerçekleştirmek için öncelikle doktorun tavsiye ettiği losyon ya da merhem ekim yapılan alana ve donör bölgeye yavaş ve nazik hareketlerle sürülür. Losyon, saç derinizde 35-40 dakika kadar sürüp bekletilir. Bu sayede kabuklar yumuşatılır. Süre tamamlandıktan sonra ılık suyla saç deriniz iyice yıkanır. Bu aşamada saç derinizi ovmamaya, yüksek tazyikli suyla yıkamamaya, aşırı sıcak su temasına engel olmaya özen göstermelidir. Küçük ve nazik dokunuşlarla saç derisi yıkanmalıdır. Bu nazik dokunuşlar bir nebze masaj görevi görür. Greftleriniz zarar görmez, aksine kan dolaşımını arttırıp, köklerinizin daha sağlıklı bir şekilde beslenmesine sebep olur. Yıkama işlemimiz bittikten sonra, sert olmayan yumuşak bir havlu yardımı ile kurulama yapılır. Bu esnada tekrar saç köklerinize zarar vermemek adına ovma gibi sert hareketlerde bulunulmamlıdır. Havluyu başınıza hafifçe dokundurup kurulama işlemini yapabilirsiniz. Başınızı doktorunuzun anlattığı şekilde yıkadığınız sürece greftleriniz zarar görmez. Bununla yanı sıra yıkama sonrası, saç tellerinin bazıları dökülebilir. Bunda korkulacak bir durum yoktur. Saç kökleri saç derinizin içinde kalmaya devam edip, yeni çıkacak olan saç tellerine hazırlık yapar. Böylelikle dökülen saç telidir, kökü ekildiği yerde kalıp saç çıkacak ve uzayacaktır.

Saç ekiminden sonra kabukların dökülmesi

Saç ekimi işlemi sonrası oluşan kabukların dökülmesi adına öncelikle iyileşme sürecinizin tamamlanması gerekir. Kabuklanma oluşması, iyileşme sürecinizin bir parçası olduğunu daha önce söylemiştik. Saç ekiminden sonra kabuk dökülmesi doğal bir şekilde olmaz ise, ÖRN; kabukları elinizle yolmaya çalışırsanız yada kaşıntılara dayanamayıp tırnak temasında bulunursanız kabuklarla birlikte greftlerde ciddi derecede zarar görebilir. Saç ekimi işleminden sonra kabukların dökülmesi yaklaşık olarak 8-10 gün arasıdır. Bu süre içinde, kişinin metabolizma, bağışıklık sistemi gücü gibi farklı etkenlerden değişiklik gösterebilir.

Saç ekimi işleminden sonra 2.-3.gün başlayan koyu kahverengi, koyu kırmızı renkteki kabuklanmalar sonrasında hardal sarısına dönerek deriden kendiliğinden ayrılmaya başlar. 8-10 gün içerisinde dökülmeye başlayan kabukların, 12 günün sonunda saç köklerinden tamamen ayrılması beklenir.