Skip links

Transplantacija Kose

Robotska Transplantacija Kose

Sac Ekimi

Šta je Robotska Transplantacija Kose?

Robotska transplantacija kose je varijacija klasične FUE metode. Kod robotske metode transplantacije kose, folikuli dlake se uzimaju iz donora uz pomoć robota. Zahvaljujući uređaju koji se koristi u robotskoj transplantaciji kose, a koji se izvodi 3D tehnologijom, povećava se efikasnost procesa. Metoda robotske transplantacije kose, koja je prvi put korištena u zemljama poput Amerike, Engleske i Japana, u Turskoj se koristi na vrlo ograničenom mjestu. U metodi transplantacije kose koja se primjenjuje 3D tehnologijom, budući da se folikuli dlake mogu bolje vidjeti, transplantacija se obavlja intenzivno i najbrže. Malo je manje poželjan jer košta malo više od ostalih metoda. Međutim, šteta u donorskom području je vrlo mala u poređenju sa drugim tehnikama.

Sa razvojem tehnologije, važan napredak počeo je da se dešava u medicinskim aplikacijama. Jedna od njih se može vidjeti u postupcima transplantacije kose. Cilj mu je minimizirati marginu greške i osjetljivost s robotskom transplantacijom kose, što donosi drugačije razumijevanje klasičnih metoda transplantacije kose.

Pacijenti koji traže neoštećen i pouzdan rad garantuju u transplantaciji kose, šta je to robotska transplantacija kose? traži odgovor na pitanje. U ovoj metodi, koja se zasniva na 3D tehnologiji, operacije transplantacije kose se izvode robotom za transplantaciju kose. Iz donora se biraju zdravi folikuli dlake i robotskom operacijom se vrši transplantacija kose na otvoreno područje. 

Koje su karakteristike robotske transplantacije kose?

Najosnovnija karakteristika robotske transplantacije kose, koju možemo definirati kao metodu transplantacije kose nove generacije, je da se postupak izvodi robotom za transplantaciju kose. Vjerovatnoća pucanja folikula dlake uzetih uz pomoć robota je izuzetno mala. Iz tog razloga, robotska metoda transplantacije je jedna od procedura transplantacije kose s najvećom uspješnošću. Osim jednostavnog i praktičnog rada, robotske procedure transplantacije kose se koriste kako bi se minimizirali ili eliminirali zdravstveni problemi koji se javljaju u operacijama transplantacije kose.

Kako se İzvodi Robotska Transplantacija Kose?

Robotska transplantacija kose je kompjuterski sistem sa mehaničkom rukom, monitorom i mehanizmom za pirsing za prikupljanje folikula dlake. Metoda robotske transplantacije kose, u kojoj se graftovi prikupljaju kompjuterom, a ne rukama doktora, odvija se u 5 različitih faza.


1. Fotografisanje Vlasišta

Prije robotske transplantacije kose snimaju se fotografije osobe kojoj će biti presađena kosa. Veoma je važno da se područje glave može fotografisati iz svakog ugla. Na taj način glava postaje 3D.


2. Regija Donatora je Određena

Nakon pregleda područja glave, koja je postala 3D sa kompjuterizovanim okruženjem, utvrđuje se koliko je folikula dlake potrebno za ćelavo područje. Nakon što se odredi iz koje regije će donor biti uzet, sakupljaju se korijeni.


3. Okupljanje Korijena

Nakon što se utvrde korijeni koje treba uzeti robotskom metodom, određuju se korijeni korijena i robot počinje skupljati korijene pod odgovarajućim kutom. Robot, koji ima vakuumsku i okruglu karakteristiku, skuplja korijenje iglom s dvostrukom komorom.


4. Otvaranje Kanala

Nakon što se prikupi dovoljno korijena u robotskoj transplantaciji kose, otvaraju se potrebni kanali u ćelavom području. Kao i kod klasične metode transplantacije kose, otvaranje kanala se izvodi ručno ili mikromotornom metodom.


5. Postavljanje Korijena

Korijeni prikupljeni robotskim uređajem postavljaju se u otvorene kanale pod najpogodnijim uglom. Nakon obavljene ove faze, transplantacija kose se prekida. Proces nakon transplantacije kose odvija se na sličan način kao i druge metode transplantacije kose.

5 važnih razlika između robotske transplantacije kose i klasične transplantacije kose

Od prošlosti do sada, gubitak kose je postao važan problem za ljude svih uzrasta. Metode transplantacije kose, koje su razvijene kao rješenje ovih problema, rađene su primjenom nove generacije paralelno s razvojem tehnologije posljednjih godina. Robotska transplantacija kose, koja je jedna od ovih aplikacija, ima različite karakteristike u odnosu na klasičnu metodu transplantacije kose. Kada se detaljnije razmotri, 5 razlika između robotske transplantacije kose i klasične transplantacije kose su sljedeće;

 1. Korišteni robot za transplantaciju kose ne oštećuje zdrave folikule dlake dok sakuplja folikule dlake.
 2. Granica greške je izuzetno niska u poređenju sa svim drugim metodama transplantacije kose. U tom smislu, nudi pouzdanu mogućnost liječenja. Dok je stopa uspješnosti klasične transplantacije kose direktno povezana s preciznošću doktora, margina greške kod robotske transplantacije kose je blizu nule.
 3. Budući da je robotski postupak, osigurava da se proces tretmana može brzo završiti u odnosu na klasične metode.
 4. Zahvaljujući garanciji minimalnog oštećenja, period oporavka nakon transplantacije kose je izuzetno kratak.
 5. Moguće je izvršiti personalizirani dizajn kose i transplantaciju uz pomoć uređaja koji se koriste.

Šta su robotski procesi transplantacije kose?

U ovom procesu transplantacije kose, gdje se folikuli dlake prave robotom za transplantaciju kose u odnosu na klasične metode, proces se može odvijati drugačije od klasičnih metoda. Ako se detaljnije govori o procesu robotske transplantacije kose;

 • Uz simulaciju 3D modela, doktor određuje dizajn kose koji je specifičan za pacijenta i koji će ispuniti očekivanja.
 • U drugoj fazi, zdravi folikuli dlake se određuju algoritmima umjetne inteligencije i uređajem za snimanje visoke rezolucije.
 • Identifikovani folikuli dlake se pažljivo sakupljaju bez ikakvog oštećenja. Ova faza se odvija brže i bez grešaka, za razliku od operacija koje se izvode s ručnim uređajima.
 • Određuje se najpogodnija mapa puta i započinje proces transplantacije kose, a uzeti zdravi folikuli dlake se prenose na područja sa prazninama kao rezultat uspješnih procedura.

Koje su prednosti robotske transplantacije kose? 

Među metodama transplantacije kose nove generacije, najpopularnija primjena posljednjih godina je nesumnjivo robotska transplantacija kose. U poređenju sa klasičnim postupkom transplantacije kose, robotske procedure transplantacije kose donose mnoge prednosti zahvaljujući najsavremenijim uređajima koji se koriste. Među prednostima robotske transplantacije kose;

 • Zahvaljujući korištenim algoritmima, margina greške je nula.
 • Zahvaljujući posebnoj opremi uređaja, automatski se detektuju smjer rasta dlake, kut, dubina i razmak između korijena.
 • Sa robotom za transplantaciju kose ne nanosi se šteta zdravom korijenu tokom faza određivanja korijena i sakupljanja korijena.
 • Zahvaljujući prednosti izrade 3D modela, željena slika koja se želi postići nakon tretmana može se unaprijed odrediti.
 • Zahvaljujući brzoj i praktičnoj garanciji tretmana, efikasniji tretman je obezbeđen za kraće vreme.

Koji su nedostaci robotske transplantacije kose? 

Nedostaci robotske transplantacije kose, koja je personalizirana aplikacija i donosi mnoge prednosti, gotovo da i ne postoje. Uz neometano funkcionisanje sistema, lekar može da kontroliše svaku fazu. Budući da se poduzimaju visoke sigurnosne mjere pri robotskoj transplantaciji kose koja se provodi pod kontrolom, ne dolazi do oštećenja. Međutim, zbog hardvera i visokih tehnoloških karakteristika, skala cijena robotske transplantacije kose je veća od klasičnih metoda. Ovo se može smatrati nedostatkom za pacijente koji razmišljaju o transplantaciji kose.

Koliko dana traje robotska transplantacija kose?

Kao iu svim drugim postupcima, vrijeme obrade kod robotske transplantacije kose varira od osobe do osobe. U zavisnosti od mnogih kriterijuma, trajanje robotske transplantacije kose traje u proseku 6 - 8 sati u jednoj sesiji. Poznata je kao transplantacija kose, koja se završava u najkraćem vremenu u odnosu na druge procedure. U ovim procedurama sa visokom stopom uspješnosti, broj sesija je obično 2.

Šta treba uzeti u obzir nakon robotske transplantacije kose?

Robotska transplantacija kose je procedura transplantacije kose nove generacije koja je nedavno razvijena za muškarce koji imaju jaz u kosi i koji im je neugodan zbog tog jaza. Zahvaljujući lakoći nanošenja i udobnosti nakon nanošenja, proces zarastanja se brzo završava. Međutim, kako ne biste naišli na probleme tokom procesa ozdravljenja, važno je obratiti pažnju na sljedeće tačke nakon robotske transplantacije kose;

 • U prva dva dana nakon nanošenja treba pokazati dodatnu osjetljivost na tretiranu površinu i zaštititi zasađeno područje.
 • Kontrolu koju treba uraditi 24 sata nakon zahvata ne treba prekidati.
 • Kosu ne treba prati prva dva dana. Osim toga, preporučuje se da prvo pranje obavi stručnjaci.
 • Preporučljivo je piti puno vode ili staviti hladan oblog na područje kako bi se spriječilo stvaranje edema.

 

Brzina robotskog robota za transplantaciju kose

Kada se ispitaju klasični postupci transplantacije kose, brzina robota je 2 puta manja od očekivane kod robotske transplantacije kose, što pokazuje najbrži učinak i aplikacija se završava u dvije sesije. U poređenju s ručnom primjenom, mala brzina robota za transplantaciju kose dodaje prednost aplikaciji. Iako pruža osjetljiviji i pažljiviji rad, u nekim slučajevima pacijent može biti preopterećen sporom brzinom stroja. Međutim, efekat naknadne obrade i garancija besprekornog rada dokazuju da se spora brzina mašine pretvara u prednost.

Koliko treba robotska transplantacija kose za 5 mjeseci?

Za razliku od konvencionalne transplantacije kose, period oporavka je kraći kod robotske transplantacije kose. Postoperativne komplikacije su minimalne, a ponovni rast kose je efikasniji na kraju prvih 5 mjeseci. Folikuli dlake koji su preživjeli početnu fazu oživljavaju se na kraju prva 3 mjeseca i pokazuju znakove rasta. Općenito, između 5-6 mjeseci, dlaka punog i trajnog izgleda je u prosjeku duga 2 cm.

Ko ne može imati robotsku transplantaciju kose?

Kod robotske transplantacije kose, koja općenito nema štete, mogu se pojaviti neželjeni rezultati ako se ne poštuju određeni zdravstveni kriteriji. U tom kontekstu, ljudi koji ne mogu imati koristi od robotske transplantacije kose; pacijenti sa hepatitisom B i C, pacijenti sa HIV-om i AIDS-om, pacijenti sa hemofilijom i ljudi koji su imali 3 transplantacije kose, ali nisu imali uspješne rezultate. Osim toga, transplantacija kose nije prikladna za osobe mlađe od 24 godine.

Boli li robotska transplantacija kose? 

Kada se prouče komentari o transplantaciji robotske kose, jedno od najčešće postavljanih pitanja je boli li robotska transplantacija kose? se dešava. Kao iu svim ostalim postupcima transplantacije kose, lokalna anestezija se primjenjuje i u operacijama transplantacije kose koje se izvode robotima. Zahvaljujući transplantaciji kose koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, pacijent ne osjeća bol ili bol tokom tretmana.

Da li se transplantacija kose izvodi bez grebanja u robotskoj transplantaciji kose? 

Za ljude koji žele postići željeni imidž procedurama transplantacije kose, gubitak imidža koji imaju može dovesti do toga da se osoba osjeća neugodno u svom društvenom životu. Iz tog razloga, moderna tehnologija posljednjih godina, robotska transplantacija kose može se obaviti bez struganja kose. U procesu transplantacije kose, postojeća kosa osobe se brije, ali nema potrebe za brijanjem kose. Na taj način se osoba ne osjeća nelagodno dok nastavlja svoj svakodnevni život.

 

 

Serkan Sevilgen
Serkan Sevilgen
2023-02-03
Došli smo na transplantaciju kose, hvala na pruženoj usluzi, vidi se da su kompetentni za svoj posao, a preporučujem ih jer su ljubazni zaposlenici.
Muhammet Ali Bağcı
Muhammet Ali Bağcı
2023-01-31
Ovo mjesto je kao divna transplantacija kose, jako su dobri i osoblje je jako ljubazno i ​​nasmijano, transplantirala sam kosu i jako ste zadovoljni, svakako preporučujem.
Hamza AB
Hamza AB
2023-01-30
Preporučujem ovo mjesto, ljudi su vrlo ljubazni i ljubazni, već smo imali mog oca na transplantaciji kose, bio je jako zadovoljan ovdje, preporučujem.
Duygu İyisu
Duygu İyisu
2023-01-26
Došli smo kod mog oca na transplantaciju kose, bili smo prezadovoljni uslugom koju su pružili, uspješni su u svom poslu i odaju svoj zasluga, hvala puno vašim nasmejanim zaposlenima.
Fatih Bozkurt
Fatih Bozkurt
2023-01-25
Moj otac je pre neki dan bio na transplantaciji kose.Vrlo kvalitetno mesto.Bili smo prezadovoljni osobljem.Hvala na svemu.
mention masonss
mention masonss
2023-01-23
Uspešno mesto za transplantaciju kose.Postižu se i veoma efektni rezultati i veoma ljubazni zaposleni.Svakako preporučujem.
ÖZEL SESLER
ÖZEL SESLER
2023-01-22
Mogu reći da je odlično mjesto za transplantaciju kose, svidjela mi se usluga i pažnja.
MUHAMMED SAMET ETİZ
MUHAMMED SAMET ETİZ
2023-01-22
Rade jako lijepu transplantaciju kose, osoblje je jako ljubazno, jako sam zadovoljan, oni koji zele mogu bez oklijevanja.